Saturday, 3 January 2009

Permodalan Nasional Berhad

sambil3 duk berkemas3 barang..nak masuk balik ke Benefactors.....tetiba plak rasa nak mempromote PNB..hehhe..kenala promote selaku scholar PNB...kasi PNB lagi kaye n berjaya, gemilang, terbilang di mata dunia... =p

kali ni..aku nak mmpromote produk PNB bernama Amanah Saham Bumiputra (ASB)....Aku rasa ramai je yang tau tapi ....aku pelik nape la tak ramai pun yang tertarik nak melabur duit diorang kat ASB..
Kalau korang ade savings3, duit lebih..baik kalu korang letak je dkat ASB...

tapi nape ASB???
1. Dividennye consistent 7%-9% stiap tahun...ha, mana korang nak cari tuh..interest haram dari fixed savings pun tak gitu..paling tinggi pun 4%-5% jer....
(part ni aku pelik nak mati...nape ade non-Bumiputra boleh abiskan kuota ASW2020 dalam masa 2/3 jam, tapi tak ramai pun Bumiputra nak mlabur dalam ASB ...FYI ASB punyer return biasanya lagi tinggi dari ASW2020)

-kata orang, no risk no gain..tapi ngan ASB, no risk...but you do gain...a lot!!!

2. Harganya seringgit seunit..so takde ler mahal..ade minimum 10 ringgit dah buleh melabur..

3. The most liquid mutual fund that you can find in Malaysia..Liquidity tu pegapo eh?? ..maknanya....bila3 masa, dimana jua korang boleh keluarkan duit dari mana3 branch Maybank, CIMB, RHB, Pos Malaysia....kalu kurang liquid tu maknanya, would be less conveniently-convertible to cash....ade la had3 masanye...
kalu mana3 mutual fund lain sperti Public Mutual..ade kontrak3 nye ..n korang takleh sesuka ati keluarkan duit .....

4. 100% dijamin oleh gomen..so tak perlu risau ape deh....duit korang slamat..

5. duit korang akan double dalam lebih kurang 7/8 tahun..wargh.... best3!!! =)

6.Korang boleh mmbantu menambahkan ekuiti bumiputra dalam pasaran saham..haaa..kan mulia niatnye tuh...

The only inconvenience yang aku leh pikir is korang just kena isi borang ntuk deposit n withdrawal..no ATM..hm....not a big deal for me..korang rasa?

So..sila la melabur dalam ASB yer...bebudak yang nak balik malaysia nnti time summer mesti bnyak duit allowance duk dlam account tuh..hah,..ape lagi labur la sikit kat ASB yer.. =p

3 comments:

  1. bercakap pasal pnb, bile diorang masukkan duit ek, sempat accomodation kan?

    ke aku sorang yang belum diberi nafkah ni...

    ReplyDelete
  2. hmm..supposedly smpat la kot..kalu bebudak london dpat smalam..kita lagi dua, tiga ari la kot

    ReplyDelete
  3. oh diorang dah dapat eh...ic2.

    terima kasih kerana memberi assurance. isk isk [nada terharu]

    aku malas nak tulis surat kat accom kalau duit masuk lambat.

    ReplyDelete