Monday, 19 January 2009

Bertaklid Buta?

Hairan, dan kadangkala rasa macam kesal...Dari dulu hingga kini, dalam setahun dua baru aku ada kesedaran yang kita beramal, tak boleh nak bertaklid buta....

Dari pergi PMS,..dengar dari Ustaz MAZA...tentang banyaknya ustaz dan ustazah di Malaysia yang menyebarkan hadis3 palsu, biasanya tanpa disedari...

Kalau sape4 yang duduk di kampung mcam aku ni..kalau pergi ke surau3, ustaz3 yang bagi ceramah...mcam3 yang ustaz3 tu ckap yang aku susah nak pcaya..ye la..kadang3 tu macam tak logik pulak..Ada skali tu, ada sorang ustaz tu leh ckap pasal seorang lelaki alim yang bertemu dengan Allah dalam mimpi....hah...tak ke pelik tu???????? aku macam...hahhh?? what the? apakah ustaz ni duk merapik ni..?

Start dripada tu, aku mcam anti sikit ngan ustaz3 atau ustazah3 yng biasanya tua3 n conservative dan slalu mmberi ceramah dengan menyelitkan hadis3 yang tidak dikenalpasti ketulenan dan asal-usulnya..

Yang kesalnya..makcik3 n Pakcik3 kat kampung3 senang je la nak percaya smua y ustaz tu ckap bulat....

Pahtu terbaca plak dari PukulLima.blogspot
http://pukullima.blogspot.com/2008/11/cane-for-wife.html
and
http://maarofkassim.blogspot.com/2008/11/bila-penceramah-tidak-membuktikan-fakta.html

, blog kak Aleya pasal cerita3 Israeleyat..tak sangka..rupanya, punye la banyak menda yang kita..especially melayu yang campur-adukkan antara cerita rekaan n hadis,..budaya dan agama...

Dan kita pulak..biasanya slalu ikut je tanpa mempersoalkan apa yang kita ikut tu betul ker???? Dan ade la plak diantara kita yang menyebarkan email dan surat layang ...pasal azab yang akan diterima kalu buat tak endah..n ganjaran yang akan dapat kalau menyebarkannya lagi....

dalam sedar, tak sedar...kita dah menjadi seorang penipu yang menggunakan nama Rasulullah....

Sape3 yang ade pengetahuan agama yang lebih dan mendalam...aku mintak sangat3 supaya ulas pasal menda ni...atau tau mana3 link website yang ade discuss pasal menda ni....
Aku rasa lagi baik kita selidik dalam3 pasal apa perkara yang kita nak buat n percaya...Daripada ikut bulat3..walaupun nampak mcam baik dan betul, tapi??

Smoga Allah merahmati kita smua...

No comments:

Post a Comment