Wednesday, 17 December 2008

Vista Data Execution Prevention (DEP)

Korang pnah tak tetiba je nak buka satu program tuh,.. tetiba stucked.. "####" has stopped working, please wait for the windows to......blablabla...

apa msalah la vista ni..tadi aku nak buka hjsplit n Sim City , tetiba jadi camtu..ingatkan sebab aku install Vista Service Pack 2 (SP2)..Pahtu, aku uninstall la balik..ingatkan slesai la msalah, tengok3 pas restart, sama jugak..

aku pikir nak format je terus..tapi kang, bnyak plak menda nak kena download balik..cari punyer cari kat tenet baru le jumpa..

Rupa3nya senang je..program tu takleh buka sebab ada DEP ni..DEP ni patutnya nak sekat virus dalam vista tp ntah nape bengong duk gi wat menda lain plak stuck..Caranya senang

1. Open Computer> Right Click > properties>advanced system setting>advanced>perfomance setting>data execution prevention>
2.pahtu pilih "turn on DEP for essential windows program only"
3.restart

tadaa...dah selesai problem.. =)

1 comment: