Monday, 18 February 2008

Doe


Aku nak letak post pasal pengembaraan doe aku selama sehari..
Group aku tiga orang jer sebenarnyer,

Aku, Lim Wen Jun (9.5), ngan Amy Tan Je Wen..Pastu kitorang kena la jalan ngan satu lagi group in case of anything happens..Lagipun, Amy takut coz dia sorang jer pompuan dalam group kitorang..So kitorang jalan ler dengan Bhanisha, Puvvana, Azra, Edy n Sharmila..

Hari Pertama

Kitorang adalah first group yang jalan untuk hari pertama....Cuma ader 4 group jer yang pergi ekspedisi kali ni....Mr Hanson dah tetapkan masa antara setiap kumpulan...n ada interval 20 minutes between each group..Kitorang start jalan pukul 2. Pukul 2 lebih sampai ler dekat checkpoint pertama, dekat dengan SK Lembah Beringin..Pastu, kitorang start masuk hutan ( sebenarnyer tak ler hutan sangat..belukar pokok getah jer)...

Sepanjang perjalanan tu takde lar susah sangat coz Mr Hanson dah letak cat biru dekat mana2 simpang yang dia rasa kitorang maybe akan sesat..cuma aku bimbang sangat time masuk semak-samun antara checkpoint 2 dan 3...Aku bukan takut aper..Aku takut terpijak ular sawa tengah tido ker..tak ker naya..Aku ni dah ler anti sikit ular ni...

Pahtu kitorang masuk ler kawasan perumahan terbengkalai kat Jalan Chamar 2 ..cakap pasal jalan chamar dua..Kitorang pon duk mengumpat cara Mr Hanson sebut Chamar..Die sebut "Chhemmar"...

Pahtu, berdasarkan map tu, kitorang akan jumpa satu tangki air dekat2 kawasan tu..jenguk punya jenguk tak jugak nampak..Ingat kitorang dah salah jalan...Then, Aku perasan ade pagar dekat atas satu bukit tu...Kitorang pun try jalan depan lagi..baru ler nampak tangki air tu..

Lepas sampai checkpoint 3, kitorang terus je ikut map tu and sampai kat campsite dekat2 pukul 6 lebih..

Malam tu lepas dinner..( kitorang makan megi n spaghetti )..Kitorang pun lepak2 jer ..Borak2..Rasa boring lar plak..Budak2 9.5 kat sebelah kitorang semua duk bising2 main "heart Attack"...Aku pon gi ler menumpang sekaki, tapi tengok je la..Tak lama pastu, pas diorang abih main..Aku pergi ler pinjam diorang punyer daun terup..

Kitorang pun main ler "Heart Attack", "Bluff", "Colek" n macam2 lagi..best betol... sakit sampai perut coz gelak banyak sangat...

Kul 11.30 mlm baru ler aku masuk tido...Tapi nak kata tido, rasanya cam tido-tido ayam jer..Dengan suasana yang sejuk teramat sangat...time camni baru ler rasa kan best kalau ada bini, boleh gak peluk..haha..aku luper pulak nak bawak sweater..Aku pon ambik kain pelikat jer buat selimut...Tutup kaki, atas terbuka,..tutup kat bahagian pinggang keatas..kaki terbuka plak..Last2 aku tutup pinggang kebawah jer..Naik kebas tangan aku..Sejuk giler wei...

Hari Kedua

Jalan yang sangat mencabar..kitorang naik bukit, turun bukit...naik balik..turun balik..dah tak terkira beraper banyak bukit..Kitorang berhenti banyak kali ler jugak... Last sekali kitorang berhenti dekat ladang kelapa sawit sebelum masuk...view-point(atas bukit) kat belakang KYUEM...Sebenarnya dah dekat sangat dah dengan kolej..dalam 1km lebih jer...tapi kitorang mana tau coz masa duk dalam ladang tu, ingat ker lambat lagi nak sampai...Aku pulak dah lapar abis dah..Jarum jam dah masuk pukul satu..Mula2, diorang berhenti minum air jer..Aku pulak dengan selambanya mencari tin tuna kat dalam aku punyer bag n melahap tuna terus dari tin...Oh...sangat sedap, wa cakap lu..

aku raser kawan2 aku ni mesti dah cair air liur tengok aku duk mentengkedarah tuna tu, diorang pon start buka bekal diorang,...roti n peanut butter, biskut...

Tak lama kemudian, Mr Hanson call Sharmila..Mesti dia dah bimbang kat kitorang tahap Gaban ni..ye r..Kitorang dah ler group last bertolak untuk second day....Lambat plak sampai..Masa tu Mr Hanson ngan Mr Bohler n anak Mr Bohler-- ( aku rasa budak tu hyperactive kot, cam tak beraper betul...hhahaha) duk tunggu kitorang kat viewpoint tu...

lepas sudah lunch, aku pun meneruskan langkah dengan tahap kepantasan cipan kena sumbat cili api jugak ler..Dalam 10 minit pastu, kitorang sampai ler dekat View Point tu...

Tak lama lepas tu, sampai jugak kolej...akhirnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeee..


No comments:

Post a Comment